perjantai 17. huhtikuuta 2009

Iltakoulu 6.4.

Huonoa bloggailua kirjoittaa iltakoulusta näin paljon sen pitämisen jälkeen, mutta lupaus on lupaus. Tässä siis iltakouluraportti yhden edaattorin näkökulmasta.

Edustajiston huhtikuun kokousta pohjaava iltakoulu järkättiin siis Otarannan saunalla 6.4. ja paikalla oli vaihtelevasti 10-20 edaattoria ja varaedaattoria.

Alkuun käytiin talousasioita tulevaan vuosikokoukseen liittyen. Itse en ehtinyt kuulolle alusta asti, mutta en ilmeisesti missannut mitään ihmeempiä. Talousjohtaja kävi konsernin tilejä läpi perusteellisesti ja vastaili satunnaisiin kysymyksiin. Taloustilanne on kuulemma parempi kuin koskaan - tästä on hyvä ponnailla Aaltoon.

Mäkelän Jarmo esitteli tämän jälkeen luonnosta AYY:n säännöistä. AYY:n edari räplää ihan varmasti vielä sääntöjä ja tarkkaan, mutta hommaa helpottaa hyvä pohjaesitys. Käsitellyssä esityksessä on muutama nykyedaattorin silmiin kummalliselta vaikuttava kohta, ja niistä keskusteltiin nytkin. Edustajiston puheenjohtajiston esteellisyys päätöksentekoon ei minusta vaikuta perustellulta, ei varsinkaan varapuhisten kohdalla. Myöskään valmistuneiden rajaaminen EPJ-homman ulkopuolelle ei ole linjassa uudenlaisesta yliopistoyhteisöstä esitettyjen visioden kanssa. Näistä varmaan jutellaan vielä kokouksessa, mutta olennaista on muistaa, että päätös on AYY:n, ei TKY:n.

Myös TKY:n syksyn viestinnästä juteltiin. Vasta startanneen viestintätyöryhmän ajatus kevyestä paperisesta tiedotuslehdestä syksylle sai ihan myönteisen vastaanoton, mutta laukaisi keskustelun vuorovaikutteisemmasta viestinnästä ja blogeista - hyvin tuloksin, sillä tässähän tätä blogia naputellaan. Paperilehti ilmestyisi siis kerran viikossa ja olisi täyttä rautaa eli tiedotteita, sarjakuva ja tietysti ruokalistat. Juurnalismi jäisi sitten AYY:n omalle lehdelle.

Ikola hallituksesta esitteli AYY:n yhdistysohjesäännön valmistelua ja asuntoasioita. Yhdistyskuvioissa valmistelu näyttää edenneen hyvin. Vaikka joitakin muutoksia tulee, ei muutoksen pitäisi häiritä yhdistysten toimintaa. Jäsenmääräkriteereistä ja rekisteröitymispakosta keskusteltiin ja mielipiteitä oli molemmin puolin. Vaan tämäkin päätös on AYY:n, ei TKY:n, joten en usko että yksipuolinen loppuun asti hierominen on vaivan väärti. Perinpohjainen valmistelu on toki jees.

Kämppien nykytilasta saatiin kattava presis, samoin arvauksia tulevista maantieteellisistä priorisoinneista. Edaattori Pakkanen huomautti, että vahva priorisointi on ristiriidassa TKY:n yhdistymisvision kanssa, mutta muut tuntuivat olleen realistisemmalla linjalla eivätkä jakaneet tätä huolta. Ikola tähdensi, että tämäkin päätös on loppukädessä AYY:n, ja nyt on tärkeää laittaa "infra" (eli hakujärjestelmä yms.) kuntoon riippumatta siitä, miten hakijoita jatkossa pisteytetään ("softa"). Kalvoilla pyöriteltiin taas samoja jäsenmäärälukuja joita kylteripropagandakin paukuttaa, vaikka kaikki tietävät etteivät ne vastaa todellisuutta ainakaan muutaman vuoden päästä.

Pitkän illan viimeisenä spektaakkelina kuultiin Lönnin ja Heimosen esittelemänä KY:n ja TOKYO:n visiota uuden ylioppilaskunnan organisaatiosta. Tämähän olisi ihan selvästi yksinomaan AYY:n päätös, ellei organisaatiota olisi pakko valmistella jo nyt, jottei uudenvuodenpäivänä ole pökäleitä tuulettimessa.

TKY:n aiemmin esittämään malliin verrattuna KY:n esityksessä korostuu kevyt keskusorganisaatio ja se, että palvelut ja aattellinen ja vapaaehtoistoiminta olisi hajautettu vahvasti eri kampuksille. Tämä on ihan hyvä lähtökohta, mutta luonnoksessa on mukana myös palveluiden ulkoistamista kampuskohtaisesti yhdistyksille. Itse en tykkää ajatuksesta että ylioppilaskunnalla ja yhdistyksillä (KY ry ja TOKYO ry) olisi rinnakkaisia tehtäviä. Aaltolaisen pitää saada yhtälaista palvelua ylioppilaskunnalta riippumatta siitä mitä opiskelee tai missä asioi. Tästäkin asiasta kannattaa silti ehdottomasti vääntää ennemmin AYY-ehdokkaiden kuin nykyedaattorien kanssa, sillä valmisteluvaihetta ei kannata hankaloittaa ylimääräisellä kinalla.

Tällaista tällä kertaa. Päättäjät ja proletariaatti, ilmaiskaapa mielipiteenne onko tämä hyvä raportoinnin taso? Omstart - enemmän detaljia, vähemmän edarislangia, lyhemmät jutut, vai kuinka?

3 kommenttia:

  1. Hyvää settiä Atte! Keep up the good work.

    VastaaPoista
  2. Hyvää settiä Atte!

    Rupesin miettimään kuka on Polyteekkarin lakkauttamisesta päättänyt? En ole arkistoja kaivanut mutta oletan että edustajisto on josku sen perustamisesta päättänyt jolloin ainoastaan edustajisto voi lakkauttaa lehden. Kovinkaan moni rivijäsen (tai edaattori) taida tietää nykyistä suunnitelmista?

    Itse tulkitsen TKY:n asuntolinjaa niin että jokaisen jäsenen on voitava hakea kaikkiin asuntokohteisiin, mutta miten eri kohteet priorisoidaan on toinen juttu.

    Oragnisaatiossa en sekottaisi yhdistysten ja ylioppilaskunnan väkeä eturistiriitojen välttämiseksi. Toki voivat toimia samoissa tiloissa mahdollisimman hyvän tiedonkulun takaamiseksi.

    VastaaPoista
  3. Polyteekkarista, sen perustaminen on itse asiassa ollut aika mielenkiintoisempi projekti kuin mitä heti olettaisi ja kaikki on alkanut TKY:n edustajiston kokouksessa 7/2001 tulleesta ponnesta, jossa hallitukselta on vaadittu suunnitelmaa TKY:n lehdistöpolitiikasta. Tämän jälkeen lehden perustmiseen liittyen löytyy kasa edustajiston ja hallituksen päätöksiä. Näin lyhyesti kerrottuna siis :)

    Polyteekkarin lopettamisesta taas, asiasta on ollut puhetta ja sitä on mietitty, mutta ainakaan nyt Polyteekkaria ei olla varsinaisesti lakkauttamassa. Tyylikästähän ja vietinnällisesti selkeämpää (tuleviakin sukupolvia ajatellen) olisi toki tehdä asiasta virallinen päätöskin jossain välissä.

    VastaaPoista